10 legend italské kuchyně: část 9. - Zmrzlina

zmrzlina miniaturaVyšlo v příloze HN – Magazín IN v červnu 2010

Neodolatelně lahodné prosciutto, voňavé bazalkové pesto, božská citronová granita ze Sicílie nebo jemně nahořklá káva s kaštanovým medem. Lucie Chvojková, novinářka specializující se na Itálii a její gastronomii, pro vás vybrala deset ikon italské kuchyně.

10 legend italské kuchyně – část 9.: Zmrzlina

Na reklamních poutačích mnoha českých cukráren stojí „pravá italská zmrzlina". Spojení, které má potvrdit výtečnost produktu. I za vznik této studené sladké pochoutky vděčí svět Itálii, jež přichází občas i s bizarními příchutěmi (čokoládovou s feferonkou, pivní) nebo romantickými variantami, jako je modrá zmrzlina s názvem mořský vánek, jakási středomořská varianta naší „šmoulí".

Jsou zpestřením zmrzlinového trhu, mají ale jepičí život a oblibu klasických chutí čokolády, vanilky, citronu nebo jahody nikdy nepřekonají.

Zmrzlina se v Itálii vyrábí už mnoho století. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, jak se asi dělala zmrzlina v dobách, kdy neexistovaly mrazáky? Odpověď naleznete na Sicílii. Zde si totiž s výrobou předchůdce zmrzliny – ledové granity – uměli poradit ještě dávno před vynalezením elektrické energie, už ve třináctém století.

Sicílie byla tehdy pod arabskou nadvládou. Arabové posílali otroky pro sníh na vrcholky Etny a jiných hor a pak ho uchovávali v podzemních studnách – sněhárnách.

Tak sníh vydržel až do horkých letních měsíců, kdy si arabští králové, umoření tropickým vedrem, nechávali připravovat pro zchlazení ledové směsi s medem a šťávou vymačkanou z citrusů. Nazývali je scherbet – tedy sladký sníh. Odtud dnešní italský název sorbetto.

Jediným sladidlem tehdejší doby byl med, z něhož se ovšem granita dělat nedala. Arabové na sicilském pobřeží kolem Palerma ale našli rostlinu, která jim to umožnila – cukrovou třtinu.

Zmrzlina – italsky gelato (což doslova znamená zmrzlý) – vznikla následně, má však stejný původ. Dobové sněhárny vypadají buď jako studny, nebo jako podzemní kamenné bunkry. Sníh, který se zde uchovával, se vozil do měst na oslech a koních. Sněhárny můžete navštívit v sicilských horách, ale například také v Apulii dodnes.

Pokud se zastavíte v sicilské Sciacce, nezapomeňte navštívit bar Roma nedaleko přístavu. Jednoduché vybavení plastovými židlemi a stolky v baru by vás mohly od návštěvy odradit, ale nenechte se mýlit. Zde máte co do činění s tou nejlepší citronovou granitou na Sicílii, která se pyšní i hvězdičkou Michelin.

Když do baru zavítáte po ránu, můžete posnídat granitu ve sladké žemli. Zaručeně tu narazíte na charizmatického Aurelia Licatu, krále citronové granity.

 

 

Další části seriálu: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10