10 legend italské kuchyně: část 6. - Víno

vino miniaturaVyšlo v příloze HN – Magazín IN v červnu 2010

Neodolatelně lahodné prosciutto, voňavé bazalkové pesto, božská citronová granita ze Sicílie nebo jemně nahořklá káva s kaštanovým medem. Lucie Chvojková, novinářka specializující se na Itálii a její gastronomii, pro vás vybrala deset ikon italské kuchyně.

10 legend italské kuchyně – část 6.: Víno

Víno nemůže ve výčtu předních italských gastronomických ikon chybět. A když víno, tak to toskánské. O toskánském víně Chianti toho bylo napsáno už mnoho. Nepochybně lepší, než o něm číst, je ho vychutnávat. Ojedinělý projekt, který vznikl ve spojení s vínem Chianti, ale rozhodně stojí za zmínku.

Na jednom z kopců vyhlášené oblasti Chianti se v Gaiole di Chianti nachází hrad Castello di Ama, jehož bohatá historie sahá až do dob Etrusků. Je sídlem stejnojmenného vinného sklepa, který je jedinečný hned z několika důvodů.

Kromě mnoha prestižních ocenění, jež zdejší vína sbírají, tu vzniká v průběhu posledních deseti let také unikátní umělecký projekt Castello di Ama per arete contemporanea – Hrad Di Ama pro současné umění. Jeho autory jsou manželé Lorenza Sebasti a Marco Pallanti, kteří stojí v čele vinného sklepa. V roce 2000 založili tradici – každý rok osloví jednoho světového umělce, aby v prostorách hradu vytvořil dílo, k němuž ho tamější krajina a hrad inspiruje.

Každé z deseti děl je něčím zajímavé. Zmiňme alespoň dvě zcela odlišná. Daniel Buren se rozhodl postavit na zahradě hradu dlouhou zrcadlovou stěnu, v níž jsou obdélníkové otvory, které „rámují" místní krajinu se svahy s vinicemi a cypřiši do pohyblivých obrazů, jež se mění podle toho, jak se divák pohybuje. Divák vidí v zrcadle pohyby svého těla a vhled do krajiny prostřednictvím vzniklých obrazů má uvolnit jeho bytost od přebytečného ega.

Autor zatím posledního díla Louis Bourgeois vytvořil z růžového mramoru sochu nahé sedící ženy, jež má místo hlavy poupě květu a umístil ji do jezírka ve sklepních prostorách hradu. Socha ženy, která má ale celkově dlouhý falický tvar, představuje nepřetržité sebeoplodňování.

Vína rodící se pod vedením Marca Pallantiho, který je dvacet let enologem vinného sklepa Castello, jsou skutečně dobrá. Svědčí o tom i skutečnost, že ceny lahví některých ročníků se na burzách pohybují v řádech několika stovek eur.

 

části: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10