10 legend italské kuchyně: část 1. - Těstoviny

pasta miniaturaVyšlo v příloze HN – Magazín IN v červnu 2010

Neodolatelně lahodné prosciutto, voňavé bazalkové pesto, božská citronová granita ze Sicílie nebo jemně nahořklá káva s kaštanovým medem. Lucie Chvojková, novinářka specializující se na Itálii a její gastronomii, pro vás vybrala deset ikon italské kuchyně.

10 legend italské kuchyně – část 1.: Těstoviny

Riccardo Felicetti je vysoký horal asketické postavy, s pronikavým pohledem. Vede továrnu s těstovinami v Predazzu, městečku v trentinských horách na severu Itálie. Ulice, kde se podnik nachází, se jmenuje podle jejího zakladatele Dona Felicettiho. Naznačuje tak, že zde tato společnost nevznikla právě včera.

Továrnu na těstoviny koupil kdysi jeho dědeček mnoho kilometrů odsud a učinil odvážné rozhodnutí. Místo aby odstěhoval rodinu za prací, přesunul celou továrnu za rodinou. A těstovinám to překvapivě pomohlo.

„Těstoviny tu děláme z vody z horských potoků a sušíme je na horském vzduchu. Mé nadšení sdílí i moji spolupracovníci. To jsou neviditelné ingredience a tajemství našeho úspěchu," vysvětluje Riccardo Felicetti. V souvislosti s trentinskou kuchyní dodává: „Všechno, co jíme, pochází ze strání všude kolem. Jsme si jisti kvalitou. Ne každý má to štěstí, ale úplně každý má možnost volby. Každý je zodpovědný za výběr své stravy," tvrdí.

Pokud podle něho máme čas a prostředky na hodinový výběr posledního modelu plazmové obrazovky, máme čas i prostředky na výběr a nákup kvalitních potravin. Jestliže ale sáhneme po nejlevnějším salámu plném barviva a ochucovadel, je to naš volba.

Těstoviny Felicetti jsou něčím zvláštní. Může za to paradoxní hříčka osudu. Riccardo Felicetti, ač výrobce těstovin, trpí alergií na tvrdou pšenici, a tak musel své těstoviny přestat jíst.

„To mě přimělo začít experimentovat s jinými druhy obilí. Dnes vyrábíme těstoviny například ze žita nebo z kamutu," vysvětluje. Jeho těstoviny se dlouhá léta pravidelně objevují v mnoha restauracích po Trentinu, specializované obchody na výživu je nabízejí v celé Itálii.

„To mě těší, je to pro mě signál, že svou práci děláme dobře," říká Felicetti. „Před časem jsem měl menší slovní výměnu s jedním svým odběratelem, který se mi snažil vysvětlit, jak bychom podle něho měli naše těstoviny dělat. Tenkrát jsem mu řekl, že je to marné. Těstoviny jsou odrazem toho, jací jsme my. Vycházejí z nás, jsou naším odrazem. Děláme je, jak nejlíp umíme. Jako se nijak zásadně nezměním já, tak nezmění ani naše těstoviny."

Felicetti pak pozval stejného muže na oslavu stého výročí založení firmy. Na konci večera prý k němu přišel, omluvil se a řekl: „Voi siete gente vera – Jste opravdoví lidé."

 

části: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10